Dutch Masterpiece

Rozen uit de kunst

The Soul of the rose (1908) the soul of the rose
John William Waterhouse
(1879-1914)

Olie op canvas
lengte: 91 cm
breedte: 61 cm

In een romantische omgeving ruikt een vrouw de geur van een volledig open gebloeide roos. Het schilderij weerspiegeld  een belangrijk element van Nederlandse rozen; de roos is open gekomen en toont haar volledige schoonheid. Door de oogopslag van de vrouw vraagt de kijker zich af welke gedachte aan liefde in haar herinnering opgeroepen wordt door de roos.

‘The Souls of a Rose’ ook ‘My sweet rose’ genoemd, is geschilderd door Waterhouse in 1908. In dit zelfde jaar schildert hij nog enkele vergelijkbare schilderijen met vrouwen en rozen in de hoofdrol. Dit schilderij wijkt af van een groot gedeelte van Waterhouse zijn werk, het is namelijk geen scene genomen van een bekend of historische liefdesverhaal. Maar het thema van Waterhouse zijn andere werken, verloren of onbeantwoorde liefde klinken absoluut door in dit schilderij.

Romantiek en Sensualiteit:

De vrouwen van Waterhouse  bezitten vaak een sterke sensualiteit, soms door naaktheid maar ook regelmatig door hun delicate uiterlijk. Ingehouden sensualiteit en verlangen naar een onzichtbare liefde zijn de zijn de sleutel thema’s in de ‘Soul of the Rose’ en de kunstenaar portretteert de vrouw zonder openlijke sexualiteit, maar haar positie tegen de muur en haar delicaat geschilderderde hand geven een sensuele sfeer, welke is geaccentueerd door de open roos.

 Inspiratie voor het schilderij

Meerdere werken van Waterhouse zijn geïnspireerd door een gedicht van Alfred Lord Tennyson. Het gedicht heet ‘come into the Garden, Maud’ en vertelt het verhaal van een vrouw en haar gedachten over haar verloren liefde. De overeenkomsten zijn duidelijk.

Populaire roos
The ‘Soul of the Rose’ is een van Waterhouse zijn beste werken en de romantische sfeer is moeilijk te weerstaan. Als reproductie is dit schilderij ook zeer populair en is net als ander werk van deze schilder zeer gewaardeerd.